Radics Gigi és a Magneoton kiadó nemrég bedobta a művésznő egyik legújabb limonádéslágerének éneksávjait a közösbe. A beszédes, Ruhamánia című dalból hirdettek remixversenyt.

"Így jó élni, hullajó"

A verseny két fordulóból áll, az elsőben furcsa módon vokál nélküli átiratokkal lehet indulni. Az innen továbbjutók aztán a második körben újra brillírozhatnak, mikor a feladat nem más, mint az ominózus vokálsáv rákeverése az előzőleg leadott zenére.

Elképzelhető, hogy nagyobb érdeklődésre számítva érezték szükségét a dupla szűrésnek, bár az eddigi jelentkezők csekély számát tekintve nekem inkább úgy tűnik, elég ügyesen titkolták az amúgy nem is olyan kevés pénznyereménnyel kecsegtető pályázatot.

A nyertes remixer hatszázezer forintot tehet zsebre, ami magyar viszonylatban nézve egész pofás összegnek számít. Főleg egy olyen remixért, amit egy tapasztaltabb producer akár fél délután alatt is kirázhat az ujjából, akár pusztán a vicc kedvéért.

Az amúgy nem túl romantikus dalból készített remixeket véletlenül pont Valentin napi (február 14-i) határidővel kell feltölteni. Ezután szakmai zsűri és internetes szavazás segítségével kerülnek ki azok, akiknek megadatik a kegy, hogy később Gigi Megasztár-győztes hangjához nyúlhassanak.

A zsűrinél kitűnni a kiírás szerint mai trendeknek megfelelő, ámbár egyedi hangzásvilággal, illetve változatos zenei összképpel lehet. Az eredeti felvételt ezek tükrében túlszárnyalni mindenesetre nem tűnik szívszorítóan nehéz feladatnak.

A zenei alap a hazai popzenében szokásosnak mondható generál-midi-hangzást hozza. A dalszöveg pedig lényegében a mániákus ruházkodásról szól, de a köznyugalom megóvása érdekében, most inkább nem idéznénk belőle. A szövegírónak mindenesetre lekevernénk egy meglehetős tockost. Gigi a dalban őszinte vallomást tesz rossz szokásáról, ugyanakkor a végkifejletben hosszasan firtatja, hogy ez a mánia valójában mégis mekkora királyság.

Az eredeti hangsávok minél szélesebb körű újrahasznosítása a remixkészítés igen fontos része lehet. Ennek ellenére itt most az éneken kívül más hangszerek sávjait nem kapjuk meg. A feladat tehát gyakorlatilag teljesen új zenei alap készítése a gyermeklelkű kornyikálás alá.

Elég konkrét és specifikus, nem mindig fekszik az embernek az ilyesmi, de ha valaki épp nagyon érzi a lüktetést és úgyis van egy kis szabadideje, annak hajrá. Ennyi pénzért már érdemes megpróbálni, ha másért nem is.